Fitness recepty

 

Spousta lidí ví, jaké potraviny a suroviny by asi měla používat při správné stravě, či dietě, ale tak trochu tápe nad přípravou chutných a pestrých jídel. Ty tam už jsou doby zarytých dietářů, spokojících se pouze s konzumací neslaných bílků a kuřecího "na vodě".

Tato stránka tedy bude věnována vyzkoušeným receptům z oblasti kulturistiky, fitness a zdravé výživy.

 

 

 

Dnes si dáme specialitku pro krevní skupinu AB. Samozřejmě i pro ostatní živočichy, třeba s krví modrou, nebo královskou je tento recept vhodnou změnou chuti v jednotvárných dietách...

Krůtí masové kuličky v rajčatové omáčce

Suroviny
  • 500 g krůtí prsa mletá
  • 1 vejce
  • drcený kmín
  • pepř
    sůl
  • 250g drcená rajčata z plechovky nebo čerstvá rajčata spařená a oloupaná -
  • skořice
  • stévia
  • 1 cibule
  • olivový olej

Postup:
Nejprve si na lžičce olivového oleje osmahneme cibulku a přidáme rajčata z plechovky nebo čerstvá oloupaná rajčata. Chvíli podusíme a rozmixujeme na omáčku (můžeme ještě naředit vodou), tu dochutíme špetkou skořice a dosladíme stévií. Mezitím k mletému masu přidáme vejce, kmín, pepř a sůl. Vznikne nám hmota, ze které lze vytvarovat kuličky. Kuličky vkládáme do omáčky a vaříme dokud nejsou hotové - záleží na velikosti. Pokud nebudeme trvat na krevní skupině AB, můžeme směsí mletého masa také naplnit papriky a ty uvařit v omáčce. Paprika totiž není vhodnou zeleninou pro ABčkaře :) V tomto případě ale bude doba vaření o něco delší. Rýže jako příloha absolutně není problém, doporučuji vyzkoušet kulatozrnnou...

...

Jóóóóóó svíčkováááááá...

Nechcete se vzdát svého oblíbeného jídla? Vyzkoušejte tuto odlehčenou variantu tradičního českého pokrmu.


Fitness svíčková s rýžovým knedlíkem



Suroviny na svíčkovou:
  • 1 kg krůtích prsou
  • 4 větší mrkve
  • 4 petržele
  • 1/2 celeru (může být menší)
  • 1 cibule
  • pepř (kuličky)
  • bobkový list
  • nové koření
  • citronová šťáva
  • sůl
  • olivový olej
  • 1 jogurt

Suroviny na rýžový knedlík:
  • 1/2 kg rýžové mouky

  • 1 vejce

  • 1 hrnek teplé vody

  • 30 g sušeného droždí
  • sůl

Postup přípravy svíčkové:
Na lžíci oleje osmahneme krůtí maso (aby se zatáhlo), přidáme očistěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu a zalejeme vodou (aby byla zelenina ponořená). Osolíme, přidáme podle chuti bobkový list, nové koření a kuličkový pepř. Dusíme dokud není maso hotové. Poté jej vyndáme z hrnce, vytáhneme také bobkové listy a zeleninu s ostatním kořením pomixujeme. Přidáme jogurt  a podle chuti můžeme doladit citronovou šťávou a dosolit.

Postup přípravy knedlíku:
Mouku nasypeme do mísy. Přidáme vejce, vodu a droždí a dobře promícháme.
Necháme 30 minut odstát, poté rozdělíme na válečky a na 20 minut dáme do vroucí vody.

...

 

Již dávno je naštěstí ta tam doba, kdy se v kulturistických dietách praktikovalo jednotvárné jídlo, jako kuřecí na vodě a rýže, tvarohový tvaroh s tvarohem, či vaječné bílky na všechny způsoby, ať už čerstvé, nebo sušené. Při dnešních znalostech jakýchkoliv tabulkových hodnot všech potravin, funkce trávicího traktu a enzymů, či krevních skupin a jejich návaznosti na rychlý metabolismus, nemusíme se bát trochu experimentovat s pestrostí naší fitness stravy. Dnešní recept je na báječnou krůtu se špenátem, naprostá dietní pochoutka...

 

Krůtí roláda se špenátem a ricottou

Suroviny:

  • krůtí prsa
  • špenát - listový čerstvý nebo mražený (né drť)
  • ricotta
  • cibule
  • sůl pepř
  • olivový olej

Postup:
Krůtí prsa nařízneme,abychom získali co největší kus. Poté ještě rozklepeme na plát silný asi centimetr. Na lžičce olivového oleje zesklovatíme cibulku a přidáme špenát. Podusíme a přimícháme ricottu a dochutíme solí a pepřem. Tuto směs rozetřeme na placku z krůtích prsou a opatrně zabalíme. Nakonec stáhneme provázkem a vložíme do pekáče. Podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi hodinu.

...

V těchto dnech, kdy panují velká vedra, je osvěžit se zmrzlinou, či ledňákem velmi příjemné. Ne každý ovšem chce porušit své stravovací návyky, nebo dietu, proto si může vyzkoušet udělat tento jednoduchý proteinový ledňák.

 

Ingredience jsou velmi prosté:

  • 250 g nízkotučného tvarohu (měkký tvaroh)
  • 2 dcl nízkotučného mléka
  • 60 g instantního proteinu

A postup? Všechno dejte do šejkru, důkladně protřepejte a nalejte do ledňákových forem. Do půl hodinky je to zmrzlé a máte letní osvěžení jak vyšité :)

...

 

Dnešní fitness recept bude bude na zdravou svačinku, či zdravé mlsání. Nejen že to báječně chutná, ale nejsou zde žádné konzervanty a rafinovaný cukr, jako v kupovaných tyčinkách...

 

Domácí müsli tyčinky



Suroviny:


1/2 hrnku ovesných vloček
1/2 hrnku rýžových vloček
1/2 hrnku žitných vloček
1/2 hrnku slunečnicových semínek
1/2 hrnku lněných semínek, špetka soli
3 bílky
3 zralé banány
1 hrnek sušeného ovovce (meruňky, švestky, goji apod.)
3 vrchovaté lžíce čokoládového proteinu
7 hřebíčků mandle nebo ořechy na ozdobu



Postup:
Smícháme vločky, protein, semínka, přidáme špetku soli a rozdrcené hřebíčky. Do směsi přimícháme bílky a banány rozmixované na kaši. Nakonec přimícháme sušené ovoce. Směs vylejeme na plech, vyložený pečícím papírem a rozetřeme na asi 2-3 cm vysokou vrstvu. Poklademe dle chuti mandlemi, pekanovými ořechy apod. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 23 minut.

 

...

 

Jogurtový koláč

  • 1 kelímek bílého jogurtu (500 g)
  • 1 kelímek žitné mouky
  • 1 lžička stévie v prášku
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • drobenka na ozdobu - v odlehčené verzi pouze posypeme skořicí a trochou stévie
  • meruňky a další ovoce dle chuti

Všechny suroviny smícháme a těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, nebo vyložený pečícím papírem. Poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme asi 30 minut na 180 stupňů - tzv. na špejli.

 

Fit drobenka: klasickou drobenku můžeme nahradit zdravější verzí. Smícháme jemné ovesné vločky s medem nebo rýžovým sirupem v takovém poměru, aby nám vznikla drobivá směs. Můžeme přidat špetku skořice. Následně nadrobíme na koláč.