Kloubní výživa

Mnoho sportovců, a to nejen vrcholových, ale i kondičních, si poměrně často stěžuje na bolesti kloubů. Zaměříme-li se na hokejové brankáře, jsou to hlavně bolesti kolen z rozkleků, či skluzů, bolesti ramen a loktů z práce holí a chytání puků mířících k horním tyčkám.

Říká se, že na vině je nedostatečné rozcvičení, přetěžování v tréninku, nebo jednostranné zatížení. Je většinou doporučováno snížení tréninkové intenzity, a ono někdy ani nezbyde nic jiného. Jenže, kdo si to z brankářů může dovolit, když jich v týmu není 10? U amatérů a „hobbíků“ to často končí tak, že se přestává hrát úplně, prostě když to nejde, tak to nejde…

Na vině ale nemusí být jen špatné rozehřátí a rozcvičení a následným řešením omezení tréninkové zátěže. Jídelníček sportovců a lidí se zdravým životním stylem není příliš bohatý na zdroj kolagenních aminokyselin, ze kterých si tělo dokáže vytvořit KOLAGEN. Ten se vyskytuje ve všech typech pojivových tkání - v pokožce, šlachách, kostech a zubech, v chrupavkách a stěnách krevních cév. Ovlivňuje pružnost pokožky, pevnost a pružnost vlasů a nehtů, stav chrupavek, pružnost šlach a cévních stěn a zmírňuje celulitidu. Nezbytný je zejména v dětství a dospívání pro tvorbu kostí, protože vytváří síť pro ukládání vápníku. V dospělosti chrání klouby před artrózou, zabezpečuje dobrý stav kůže, vlasů, kloubních chrupavek, šlach, všech vazivových tkání a cév.


Pomoci může doplňková kloubní výživa, užívaná ne ve chvíli, kdy se vyskytne problém a je jaksi pozdě, ale především v rámci prevence.



Na našem trhu existuje nepřeberné množství kloubní výživy. Obsahují nejrůznější složky, někdy samostatně, někdy v kombinacích. Vysvětleme si nyní některé pojmy a názvosloví složek, které by vhodné přípravky měly obsahovat:


Kolagen je základní stavební hmotou pojivových tkání pohybového aparátu. V těle člověka představuje kolagen přibližně 30 % všech tělních bílkovin a tvoří cca 70 % sušiny kloubních chrupavek.


Glukosamin sulfát je tělu vlastní látka důležitá při tvorbě šlach, kůže, nehtů, očí. Má příznivé účinky proti bolesti a zánětu při artróze kloubů a stimuluje tvorbu kloubní chrupavky.



Chondroitin sulfát je jednou z hlavních složek kloubních chrupavek, kde váže vodu a propůjčuje pružnost. Dokáže zastavit, zpomalit ztrátu kloubní chrupavky, značně snižuje bolest u lidí, kteří trpí osteoartrózou.



MSM - Methylsulfonylmethan je přirozená forma organické síry, má mírné protizánětlivé působení, používá se pro „výživu chrupavek“ v kombinaci glukosaminem + chondroitinem. Je důležitý pro tvorbu kolagenu, některých vitamínů a aminokyselin a ochraňuje tkáně před negativním účinkem volných radikálů (antioxidační aktivita).



Ještě poznámka na závěr: nesnažte se o samoléčitelství, protože kloubní výživa má svoje limity působnosti a rozhodně nemůže sama o sobě řešit akutní nebo naopak dlouhodobé problémy patologického charakteru. V těchto případech je vždy nutné navštívit odborníka ortopeda, který stanoví diagnózu a léčebný postup. A v tom nalezne jistě svoje důležité místo i kloubní výživa.

 

 

Zdroj: www.ronnie.cz